AHA-gyümölcssavas hámlasztó szer

Recept száma: 312012/2013

FÁZIS ÖSSZETEVŐK ~ 100 ml % MENNYISÉG
A neroli víz 50 50 ml (50 gr)
A hársfavirág víz 37.4 38 ml (38 gr)
A AHA gyümölcssav 10 9.5 ml (10 gr)
A növényi glicerin 2 2 ml (2.5 gr)
A tömény grapefruitmag kivonat 0.6 20 csepp

Fertőtlenítsük az összes eszközt és tárolóedényt, amelyekkel dolgozunk, részletek a hasznos elkészítési praktikák útmutatójában.

Az elkészítés egy egyszerű és gyors művelet: egy üvegtálba vagy pohárba adagoljuk rendre az összetevőket és mindenik után jól keverjük össze. A készítményt összeállíthatjuk közvetlenül a neki szentelt flakonba, amit erőteljesen felrázunk minden egyes összetevő után.
Az eredmény egy átlátszó tiszta oldat , semleges illattal, mutatkozhat néhány szál szuszpenzió.
A hámlasztóoldat tartalma 5% AHA (mivel a kínálatunkban lévő gyümölcssavak koncentrációja ~ 50%-os)

Egy kémiai hámlasztó, mely megszabadítja a bőrt az elhalt sejtektől. Hozzájárul a sejtek megújulásához, az arcbőr derűsebb és simább lesz. Ez a hámlasztó minden típusú arcbőrre alkalmazható és a megállapított rutin szerint, használható naponta vagy ritkábban.

Az arcbőr letisztítása után porlasztóval felvisszük, majd tiszta ujjbegyünkkel vagy egy pamutlapocskával egyenletesen elosztjuk, vigyázva, hogy szembe ne kerüljön. Nem mossuk le a bőrről. Nappal várunk 10-15 percig ;s alkalmazhatunk egy hidratáló krémet/oldatot, amely antioxidánsokat és napfényvédő összetevőket tartalmaz (különösen nyáron). Használhatjuk reggel vagy este. A nyakra és a dekoltázsra szintén alkalmazható. Egy flakon elhasználása 2-3 h;t után szünetet tarthatunk.

Optimális pH-érték: ~3.5 (figyelembe véve, hogy a gyümölcssav és a virágvizek pH-értéke tételenként változhat, a hámlasztó szer optimális pH-értékének beállításához szükség lehet tejsav/citromsav hozzáadására)

Glicerin helyett használhatunk mályva vagy uborka kivonatot (2-3%). Az oldat előállítható alacsonyabb gyümölcssav koncentrációval is, utánaigazítva a víz mennyiségét a receptben. Neroli víz helyett használható citromfű vagy levendula víz. Nem javasoljuk a pH-érték növelését, mert a hámlasztáshoz szükséges a savasság.
A nyugtató és irritációellenes hatásért, hozzáadhatunk 0,5% allantoint

Figyelmeztetés: előfordulhat, hogy a legérzékenyebb bőrűek nem tolerálják ezt a készítményt a gyümölcssav-koncentrációja miatt; bőrpír vagy égető érzés léphet fel. Egy megoldás, hogy elkészítjük a receptet alacsonyabb AHA koncentrációval, amelyet azután fokozatosan növelünk, ahogy a bőr alkalmazkodik. Ennek a terméknek a használata alatti időszakbban ne napozzunk és ne menjünk szoláriumba.

 

 • Nehézségi fok: kezdő/haladó / tapasztalt
 • Eszközök: precíziós mérleg vagy mérőhenger
 • Ajánlott tároló: Crystal szórófejes flakon
 • Tárolás: 3 hónap – optimális higiéniai feltételek között készítve, hűvös, fénytől és nedvességtől védett helyen
Print Friendly

3 megjegyzés “AHA-gyümölcssavas hámlasztó szer

 1. Kedves Elemental Csapat!

  Köszönöm a segítséget!
  Annyit szeretnék még megkrédezni, hogy a glicerin helyettesíthető-e mályva kivonattal vagy uborka kivonattal (esetleg panthenollal)? – ezek az alapanyagok is hidratálnak és más jótékony tulajdonságot is adnak a készítménynek (illetve glicerint is tartalmaznak).
  Vagy csak a glicerinnel a legjobb a szinergia (homogenizálás)?
  Köszönöm!

 2. Kedves Elemental Csapat!

  Nemrég óta használom ezt a készítményt és nagyon meg vagyok vele elégedve. Annyi kérdésem lenne csupán,hogy jól érzem azt, hogy kicsit “ragacsos” a bőröm utána? Amint felkentem a krémet, már nem érzem ezt a hatás. Ugyanez az érzés van a C vitaminos szérum után is (és a BHA után is).

  Logikusan belegondolva amikor frissen elfogyasztunk egy gyümölcsöt, amelynek elég magas a C vitamin és antioxidáns tartalma, a kezünk is ragacsos. Tehát ez igazolja vissza, a fenti termék hatásosságát, hogy valóban tartalmazza a hatóanyagokat:-)

  Köszönöm válaszukat előre is!

  Elemental csapat így válaszolt:

  Kedves Ildikó !
  Első sorban mindkét esetben a glicerintől lesz kicsit ragacsos a bőre, de ez a hatás (amint Ön is tapasztalta), egy krém felvitele után már nem érezhető.
  A glicerint elhagyhatjuk a képletekből, viszont ne felejtsük el hogy azért van ott, mert hidratál és homogénizálja a vizes alapú kompozíciókat.