Puține persoane cunosc în detaliu beneficiile cătinei, chiar dacă planta crește și la noi, iar maceratul îl găsim în târguri și piețe la fiecare colț.
Este un mare păcat că iată, nici în acest domeniu nu ne putem valorifica potențialul ca țară.

Legenda spune că grecii antici î.Hr. au fost surprinşi să afle că unii cai bolnavi lăsați liber să moară de moarte naturală au devenit puternici şi energici din nou. Sursa acestei minuni a fost identificată ca fiind niște tufe. Era vorba despre arbuștii de cătină, a căror denumire botanică provine de la grecescul ”cal strălucit”

Cercetările moderne au descoperit o serie de valori nutriţionale și medicinale ale fructelor de cătina și implicit a uleiului extras din pulpa sau semințele boabelor.

ULEI DE CĂTINĂ în magazin

Uleiul de cătină, în special cel extras din semințe, conține o abundență de substanţe bioactive. Cca. 90% din compoziție este reprezentată de acizii graşi nesaturaţi. Excepţional de bogat în vitamina E, A, D, C, D şi K, caroten, flavonoide, fitosteroli, serotonină, aminoacizi şi oligoelemente, inclusiv fier, zinc, calciu, mangan, seleniu, iod, etc, care sunt atât de importanți pentru sănătate.

Începând cu anii 1970, studii ştiinţifice au condus la descoperiri importante cu privire la efectele negative ale radicalilor liberi şi proceselor de oxidare. Se constată că o sumedenie de probleme – și aici ne referim la cele externe – sunt legate de radicalii liberi, cele mai frecvente includ  tumori, radiații, pete maronii, melasmă, riduri, îmbătrânire prematură.

Fiecare parte a plantei de cătină incluzând fructele, seminţele, frunzele şi scoarţa, are propriul său profil unic nutritiv şi oferă beneficii diferite. Utilizările posibile ale acestor componente sunt infinite. Ar merita o întreagă disertație descrierea aplicațiilor și beneficiilor potenţiale ale diferitelor părţi ale cătinei. Referindu-ne la uleiul extras, există două tipuri principale: uleiul din pulpa fructului şi uleiul din seminţe.

Elementele uleiului din semințe de cătină sunt organic combinate astfel încât împreună oferă mai multă protecţie şi nutriţie la nivelul pielii decât dacă ar fi furnizate în aceeași compoziție cosmetică dar din surse diferite. Acizii graşi sunt ușor absorbiți de piele, inhibă dezvoltarea fungilor, acidul linoleic și linolenic promovează repararea leziunilor tisulare, hidrocarburile previn pierderea de umiditate din piele, înmoaie și lubrifiază pielea, o păstrează netedă. Sitosterolul îmbunătăţeşte microcirculația la nivelul pielii, phosphatidele formează un strat protector pentru a preveni pierderea umidităţii care menţine la distanță factorii care invadează pielea, şi acţionează atât ca un regulator de umiditate cât şi ca un antioxidant.

Este de asemenea un eficient agent anti-îmbătrânire, încetinind procesul ca antioxidant, neutralizator al radicalilor liberi şi a peroxizilor, şi stimulent imunitar.
Proprietăţile de stimulare a regenerării țesutului epitelial şi de vindecare cu efecte analgezice, antiinflamatoare și cicatrizante, fac din acest ulei un remediu excepțional pentru arsuri, tăieturi, degerături, diverse răni.

Experimentele arată că uleiul din seminţe de cătină poate îmbunătăţi substanţial imunitatea celulelor și fluidelor din țesuturi, promovează fagocitoza, restabilește semnificativ funcția celulelor protectoare.

Radiaţiile care ne pot afecta nu se limitează la radioterapia tratamentelor de cancer. Multe persoane fie din cauza profesiei fie datorită mediului special în care trăiesc, pot fi supuse la radiaţii, inclusiv operatorii de calculator, utilizatorii de telefon mobil în mod intensiv, personal medical, lucrătorii în anumite domenii electronice sau nucleare, etc.
Vitamina E, carotenoizii, flavonoidele, acizi graşi nesaturaţi, acidul malic şi seleniul promovează auto-repararea ţesuturilor şi a celulelor deteriorate.

Cătina conține multe tipuri de substanţe care sunt rare în alte plante. Raportul dintre aceste substanţe nutritive bioactive este ideal pentru organismul uman. Aceste componente bioactive nu sunt eficiente singure de cele mai multe ori, dar completându-se și consolidându-se reciproc devin o armă eficientă împotriva agenţilor patogeni. Acest compus sinergetic și efect integrator miraculos poate fi realizat doar de  MamaNatură.

Print Friendly