Despre reţetele Elemental

Sunt de vânzare aceste preparate?

Reţetele publicate sunt oferite cu titlu gratuit și au scopul de a exemplifica utilizarea ingredientelor disponibile în magazinul Elemental.
Preparatele nu sunt de vânzare.
Compoziții personalizate și adaptate pot fi preparate doar de farmaciști (rețete magistrale) iar ca și cosmetice, legal, astfel de preparate nu pot fi vândute înainte de a fi avizate și testate într-un laborator independent.

Print Friendly

Pot posta reţeta Elemental pe blogul meu?

Reţetele Elemental pot fi redate integral pe site-uri şi bloguri personale doar pe baza aprobării noastre exprimate în scris, contact.
Cei care prepară o reţetă Elemental sau care s-au inspirat din reţetele noastre, pot posta reţeta cu menţionarea sursei.

Print Friendly

Nu ştiu care reţetă să o aleg, ce mă sfătuiţi?

Începătorilor le recomandăm să prepare întâi câteva rețete simple, cu marcajul ”debutanți”, lecturarea articolelor din secțiunea dedicată și vizionarea materialelor video.
Dacă este vorba despre rețete de îngrijire, trebuie să vă identificați nevoile și e bine să vă întocmiți un plan, articol de ajutor aici.
La rețetele de igienă le alegeți pe cele adecvate tipului de păr, iar pentru corp vă puteți orienta în special după preferințe pentru miros, forma de prezentare sau unele funcții speciale (gomaj, spumant, antiseptic).
La rețetele de parfum și machiaj nu putem da prea multe sugestii, aici în general trebuie să vă bazați pe gusturile proprii.
Dacă aveți o problemă mai serioasă de piele sau o condiție medicală, vă recomandăm să nu le tratați după ureche și să apelați la un consult din partea unui specialist.

Print Friendly

Pot adapta sau modifica o reţetă Elemental?

Modificări simple se pot face și de către cei care nu au experiență, cum ar fi: ulei de jojoba în loc de ulei de argan, apă de trandafiri în loc de apă de lavandă, pigment verde în loc de albastru.
Unele înlocuiri necesită reformulare, de exemplu folosirea unui alt emulsifiant, o ceară în loc de altă ceară.
Nu se poate înlocui un ingredient liposolubil cu unul hidrosolubil, de exemplu panthenol în loc de coenzima Q10, gel de aloe vera cu ulei de aloe vera, cu mențiunea că în cadrul fazei de răcire (finale) la emulsii, se pot varia activele ceva mai liber.
Când vine vorba de adaptare, este dificil de adaptat pentru tenul gras o cremă dedicată tenului uscat dar este simplu de adaptat un demachiant sau un tonic.

Print Friendly

Cum pot schimba ingredientele din reţete?

Ingredientele din reţetele Elemental sunt bine gândite şi justificate. Unele ingrediente sunt opţionale sau facultative, menţiunea apare în reţetă. De asemenea notăm în reţete şi unele sugestii de înlocuitori unde e cazul.
În principiu nu se înlocuieşte o apă cu un ulei, un ingredient liposolubil cu unul solubil în apă, nu se înlocuieşte un emulsifiant cu altul iar la conservanţi trebuie avute în vedere indicaţiile din fişa produsului.
Informații detaliate găsiţi în acest articol

Print Friendly

Nu găsesc o reţetă care era mai demult pe site

Unele reţete Elemental sunt optimizate sau actualizate, se poate întâmpla ca pe parcursul a 2-3 zile acestea să fie retrase şi apoi republicate.
Câteva reţete au fost retrase de-a lungul timpului din cauza lipsei unor ingrediente din oferta noastră sau pentru că am publicat o nouă reţetă cu aceleaşi funcţii dar mai eficientă.
Recomandarea noastră pentru cei care prepară reţete acasă este ca să folosească un caiet în care-şi notează reţetele pe care le-au preparat, în special cele reuşite şi pe care doresc să le mai prepare în timp.

Print Friendly

Noţiuni de bază

De ce să mi le prepar eu, când sunt atâtea cosmetice bio pe piață?

În primul rând trebuie precizat faptul că un produs cosmetic certificat bio/organic nu înseamnă că este 100% natural sau 100% bio/organic. Instituțiile de certificare acceptă și anumite ingrediente de sinteză, de asemenea un produs certificat poate să conțină și doar 15% ingrediente bio.

În al doilea rând trebuie precizat faptul că instituțiile de certificare nu verifică eficacitatea produsului. O cremă bio poate să fie prost formulată. Un toner poate fi iritant, un șampon poate fi slab sau prea decapant, un exfoliant poate avea un pH nepotrivit șamd.

Ambalaj scump (flaconul este decorativ, cutia și eticheta lucioase și frumoase), conținut ieftin (uleiuri simple și rafinate, multă apă, glicerină, ceară, procent redus de ingrediente valoroase).

Unii producători formulează și lucrează conștiincioși, din convingere și respect pentru oameni și natură. Alți producători acționează în stil pur business.

O serie de creme, seruri sau loțiuni bio din comerț conțin prea multe ingrediente, lista extractelor sau a uleiurilor este impresionantă și poate sugera că preparatul este extrem de prețios, concentrat și eficient. Cei care nu sunt familiarizați cu formularea cosmeticelor, nu știu că majoritatea ingredientelor ce apar pe listă după conservant (sau după parfum, acid citric, bisabolol, tocoferol ori alte ingrediente la care se știe că dozajul este undeva la 1% sau mai puțin) nu prea mai sunt eficienți la acea concentrație, dar arată bine pe etichetă.

Există ingrediente printre care și conservanți, care, în conformitate cu directivele cosmetice în vigoare, nu trebuie listate pe eticheta produselor cosmetice destinate consumatorilor, dacă se utilizează sub un anumit procent. Paradoxal, alți compuși trebuie specificați obligatoriu pe etichetă, chiar dacă sunt într-un procent de 0,006% (cum ar fi citralul din uleiuri esențiale).

Rareori se folosesc în cosmeticele bio uleiuri exotice virgine și extracte vegetale termosensibile, pentru că produsul finit nu va putea sta pe raft 1-2 ani. Astfel de ingrediente vin deja de la producător cu un termen de valabilitate de 6-12 luni și nu mai apucă să fie procesate în cosmetice, apoi transportate, distribuite, revândute, puse pe raftul magazinelor apoi puse pe raftul din baie.
Deseori se folosesc în cosmeticele bio uleiuri vegetale rafinate (care chiar dacă sunt bio, pot fi rafinate). Informația nu trebuie specificată pe etichetă din păcate.
Deseori se folosesc în cosmeticele bio în cantități mari uleiuri purtătoare ieftine ce au o compoziție mai simplă, pe când uleiurile prețioase și complexe sunt adăugate în procente foarte mici, chiar infime.

Ce opțiuni aveți?
1. să vă familiarizați puțin cu formularea cosmeticelor și proprietățile ingredientelor, cunoașteți-vă pielea și părul, apoi vă puteți cumpăra cosmeticele în funcție de compoziție* și nu după denumirea produsului sau ce scrie pe partea din față a etichetei
*căutați Ingrediente INCI pe eticheta produsului, sau dacă achiziționați online cosmeticele atunci verificați sau cereți lista INCI (Nomenclatura Internațională a Ingredientelor Cosmetice). Nu este suficientă doar lista de ingrediente fiindcă deseori pe site-uri apar menționate doar o parte din ingrediente, și acelea traduse, tălmăcite, trunchiate
2. să vă familiarizați cu formularea cosmeticelor, să studiați proprietățile ingredientelor, să vă planificați o rutină adecvată de îngrijire a pielii și părului, apoi să începeți să vă preparați (măcar o parte) propriile cosmetice

Câteva exemple de cosmetice bio, care aparent sunt eficiente și promițătoare dar care au unele ingrediente în procente prea mici (nu dăm nume sau marcă, doar lista completă de ingrediente, în ordine descrescătoare):

[tp no_translate="y"] – INCI: Aqua, Sodium Coco Sulfate, Lauryl Glucoside, Coco Glucoside, Inulin, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Citric Acid, Betaine, Maris Sal, Glyceryl Oleate, Glyceryl Oleate PCA, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Olea Europaea Fruit Oil, Arginine, glycerin, potassium sorbate, Phytic Acid, Parfum, PCA Ethyl Cocoyl Arginate [/tp]
Ingredientele declarate active (fonturi albastre) sunt listate după acid citric și sare.

[tp no_translate="y"] – INCI: Aqua, Sorbitol, Lauryl Glucoside, Xanthan Gum, Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate, Glycerin, Alcohol, Lactic Acid, Hamamelis Virginiana Extract, Benzyl Benzoate, Aroma, CI 77288 (Chromium Oxide Greens), Chamomilla Recutita Flower Extract, Mica, CI 77891 (Titanium Dioxide) [/tp]
Activele marcate cu albastru sunt listate după conservanți (marcați cu litere maro).

[tp no_translate="y"] – INCI: aqua, caprylic/capric triglyceride, glycerin, polyglyceryl-6 stearate, sorbitan stearate, sorbitol, glyceryl stearate, lauryl glucoside, phenoxyethanol, stearic acid, sucrose cocoate, glycine soja (soybean) oil, benzyl alcohol, calendula officinalis flower extract, arginine, xanthan gum, alcohol, hypericum perforatum extract, fragrance, echinacea angustifolia extract, lauryl lactate, hamamelis virginiana extract, chamomilla recutita flower extract, salvia officinalis leaf extract, ascorbyl palmitate, cetyl palmitate, tocopherol, hydrogenated palm glycerides citrate, panthenyl ethyl ether, bisabolol, phytantriol, lecithin, pyridoxine tripalmitate, citric acid [/tp]
Toate extractele din plante sunt listate după conservanți. 

Print Friendly

Uleiurile esenţiale pe piele?

 • s-a indus în conştiinţa publică faptul că uleiurile esenţiale sunt iritante, trebuie evitată aplicarea lor pe piele
 • este păcat să se generalizeze. Întradevăr uleiurile esențiale au o acțiune puternică, sunt concentrate și anumiți compuși pot prezenta risc de iritație pentru persoanele sensibile.
 • nu considerăm că este adevărată afirmația conform căreia se poate produce și iritație care nu se vede și care dăunează deși nu se simte vreun deranj pe piele. Iritaţia pe moment este răul cel mai mic deoarece atenţionarea este directă şi imediată, persoana ştie de ce anume să se ferească. Există o serie de ingrediente incluse chiar şi în cele mai scumpe şi pretenţioase produse cosmetice care nu dau nicio reacţie neplăcută vizibilă sau perceptibilă, nimic nu atenţionează consumatorul că unii compuşi se pot acumula în ţesut, sunt mutageni şi în cele din urmă organismul se poate alege cu afecţiuni grave.
 • uleiurile esențiale trebuie studiate și utilizate în mod corespunzător. Cei cu pielea sensibilă ar fi bine să facă un test de toleranță în prealabil, detalii aici
 • unele uleiuri esenţiale sunt extrem de blânde, nu vatămă nici dacă sunt aplicate ca atare concentrate pe piele. În același timp există uleiuri esenţiale dermocaustice sau puternic terapeutice, la care dozajul se face cu atenţie şi aplicarea în cunoştinţă de cauză, luând în considerare indicațiile și datele de siguranță
 • uleiurile esențiale sunt ingrediente scumpe, nu se pot patenta de către industria cosmetică şi nu se pot standardiza deoarece conţinutul biochimic al acestora variază în funcţie de soi, zonă, anotimp, metodă de extracție etc. Produsele de sinteză sunt evident mult mai la îndemână din toate punctele de vedere pentru producătorii de cosmetice.
 • în concluzie ar fi păcat să nu beneficiem de acțiunea uleiurilor esențiale în creme, loțiuni, șampoane, măști, uleiuri de masaj, seruri, unguente, parfumuri și aromaterapie
Print Friendly

Clarificarea termenilor: cremă, loţiune, emulsie, toner, alifie, unguent, unt de corp

 • Cremă: o compoziţie ce are consistenţa solidă, nu curge. Poate fi formată doar din ingrediente uleioase şi lipofile – o definim cremă anhidră, sau poate conţine şi apă plus ingrediente hidrofile – o definim simplu cremă sau cremă formată prin emulsificare
 • Loţiune: o compoziţie fluidă ce poate fi apoasă (loţiuni micelare, demachiante),  tip lapte (lapte de corp) sau ceva mai consistentă (loţiuni de ten şi corp). Se prepară de regulă prin emulsificare
 • Emulsie: o compoziţie fluidă sau solidă preparată prin emulsificare. Emulsia este practic sinonimul cremei (în afară de cele anhidre) sau a loţiunii. În unele ţări şi regiuni formulatorii folosesc termenul de loţiune în loc de emulsie, iar crema înseamnă întotdeauna o compoziţie ce conţine şi apă
 • Tonic sau toner: este o compoziţie formulată din ingrediente apoase, hidrofile, sau dispersabile în apă. Poate conţine alcool, tenside sau uleiuri solubilizate în prealabil. Există şi tonice de tip bifazic, formate din uleiuri şi ape, în care ingredientele se prezintă separate în recipient
 • Alifie: originala alifie este o pastă formulată prin combinarea apei de var cu un ulei/unt vegetal plus eventual o ceară. Alte denumiri: liniment, salve. Se confundă cu unguentul
 • Unguent: este o masă onctuoasă cu proprietăţi terapeutice, formată din grăsimi, uleiuri, unturi, ceară, macerate uleioase, eventual tincturi şi extracte vegetale sau medicamentoase
 • Unt de corp: poate fi o compoziţie exclusiv uleioasă, formulată din unturi, uleiuri, ceară, ingrediente lipofile, macerate uleioase, eventual tincturi. Poate fi şi o cremă bogată, onctuoasă cu un conţinut scăzut de apă, formulată prin emulsificare
Print Friendly

Gomaj, peeling sau exfoliere?

Termenii acoperă în esenţă acelaşi lucru. Celulele moarte ale pielii trebuie debarasate, astfel se apelează la exfoliantele care fac acest lucru prin acţiune mecanică sau prin acţiune chimică.

 • Exfolierea mecanică se face cu ajutorul compoziţiilor ce conţin ingrediente abrazive. Cele mai blânde sunt: pudrele vegetale, pudrele minerale, flori sau seminţe măcinate, făină de migdale. Ceva mai dure sunt: fibre vegetale, tărâţe, cereale măcinate, seminţe, sare, zahăr.
 • Exfolierea chimică se face cu ajutorul acizilor AHA (derivaţi în principal din zaharurile fructelor: malic, glicolic, citric, lactic, tartric) sau BHA (acid salicilic). Pe lângă exfoliere, acizii AHA aduc şi diverse alte beneficii pielii şi se pot aplica chiar zilnic într-un dozaj adecvat.
 • Exfolierea enzimatică se face cu ajutorul enzimelor (bromelaină sau papaină de exemplu) care sunt defapt nişte fermenţi cu acţiune doar asupra celulelor moarte şi nu pătrund adânc în piele. Este un procedeu foarte blând însă cu eficienţă moderată.
Print Friendly

Prepararea cosmeticelor acasă

Sunt începător, ce mă sfătuiţi?

Vă sfătuim să faceţi cunoştinţă cu oferta Elemental, navigând pe site prin categoriile de produse. Trebuie să ştiţi că portofoliul nostru de produse nu este alcătuit la întâmplare, ne străduim să fim coerenţi, explicativi şi să oferim informaţii cât mai complete, complexe, pe înţelesul tuturor. Mai multe detalii aici.
În funcţie de cât timp aveţi la dispoziţie şi de planurile dumneavoastră, vă invităm să lecturaţi câteva fişe de produs din categoriile disponibile pe site şi să vă familiarizaţi cu prepararea cosmeticelor acasă, demers în care vă ajută articolele pentru debutanţi.
Dacă v-aţi hotărât, rămâne să vă faceţi un plan de îngrijire şi igienă, să identificaţi nevoile pielii şi părului (detalii aici) şi să vă apucaţi de treabă preparând primele compoziţii simple alese din reţetarul nostru.

Print Friendly

Cum să aleg ingredientele potrivite pentru tenul sau părul meu?

Articolele tematice vă sunt de ajutor, unde găsiţi informaţii detaliate privind îngrijirea tenului uscat, mixt, gras, acneic, îngrijirea părului, şamd.
De asemenea pe site ingredientele sunt grupate şi în funcţie de proprietăţi, efecte sau tipul de piele pentru care sunt recomandate, de exemplu ten uscat, piele sensibilă, celulităantirid, şamd.

Print Friendly

Nu ştiu care ingrediente sunt sigure pentru mine

Unele uleiuri esenţiale, active sau uleiuri vegetale speciale au un efect terapeutic, sunt concentrate în elemente ce au diverse efecte asupra organismului uman.
În cazul în care suferiţi de vreo boală sau sunteţi sub tratament, înainte de a cumpăra şi folosi ingredientele noastre, vă rugăm citiţi datele de siguranţă care se află în fişa fiecărui produs (la final, în chenar albastru). Nu administraţi intern niciun ulei esenţial fără consultul unui specialist în aromaterapie şi al medicului curant.
Dacă sunteţi însărcinată sau aveţi o piele reactivă, trebuie să citiţi acele datele de siguranţă. Unele ingrediente nu sunt recomandate pentru copii mici sau persoane ce suferă de anumite afecţiuni, altele interferează cu anumite medicamente. Toate atenţionările de care avem cunoştinţă sunt trecute în fişa produsului.
Pentru gravide am publicat un articol dedicat unde se găseşte şi un tabel cu uleiurile esenţiale permise sau interzise.

Print Friendly

Mi-am ales ingredientele, mă ajutaţi să formulez reţeta?

Depinde de ingrediente şi ce fel de reţetă se doreşte să se prepare.
Dacă este vorba despre compoziţii simple cum ar fi un ulei de masaj, un unt de corp ori o combinaţie de uleiuri sau ape, putem da indicaţii sau putem face referire la o reţetă deja publicată care se poate adapta. Astfel de compoziţii simple se pot formula şi fără a fi preparate practic în prealabil.
Dacă este vorba despre compoziţii mai complexe cum ar fi seruri, emulsii, produse de machiaj, deodorante, şamd, atunci recomandarea noastră pentru debutanţi este ca să caute o reţetă Elemental din care să pornească şi pe care s-o adapteze cu ingredientele alese. De ajutor este articolul cu indicaţii privind înlocuirile de ingrediente în reţete aici. Putem da câteva indicaţii dar nu putem oferi formula exactă pentru că ar necesita teste în practică.

Print Friendly

Conservarea este necesară?

Compoziţiile anhidre (care nu conţin apă) nu necesită adaosul unui conservant însă este bine să fie protejate împotriva oxidării cu vitamina E sau extract antioxidant de rozmarin.
Compoziţiile care conţin şi apă au nevoie de conservant (cu excepţia săpunurilor şi a unor preparate cu foarte puţină apă).
Informaţii detaliate găsiţi în acest articol.

Print Friendly

Nu mi-a reuşit crema, ce am greşit?

Dacă preparaţi o reţetă Elemental şi respectaţi indicaţiile întocmai atunci sunt mici şansele de a strica preparatul.
Dacă preparaţi o reţetă proprie şi sunteţi începător atunci se poate greşi atât la formulă cât şi la preparare. Formula poate să fie cu probleme dacă se foloseşte un emulsifiant nepotrivit, dacă proporţia între faze nu este bună, dacă faza finală conţine prea multe ingrediente. Puţine sunt acele ingrediente care sunt incompatibile, de regulă se evită combinarea unora puternic acide cu unele puternic alcaline; guma xanthan este incompatibilă cu extractul concentrat de grapefruit.
Mai multe informaţii despre nereuşita emulsiilor găsiţi în articolul acesta.

Print Friendly

Este important pH-ul? Cum îl măsor şi ajustez?

pH-ul se măsoară cu benzi indicatoare speciale, care se pot găsi în magazinul Elemental sau în unele farmacii.
Ajustarea pH-ului se face cu acid lactic şi uneori cu vitamina C, pentru a-i scade valoarea. Pentru a creşte pH-ul se poate folosi bicarbonat de sodiu şi în unele cazuri pudră din sevă de bambus.
- produsele cosmetice dedicate îngrijirii şi igienei personale trebuie să aibă în general un pH cu valoarea între 4 şi 7.5. Excepţie fac săpunurile şi compoziţiile pe bază de săpun, care pot avea un pH de până la 9.5 chiar 10; săpunurile de cele mai multe ori sunt alcaline indiferent de ingrediente sau procedeul de fabricație. O altă excepţie sunt produsele de peeling/exfoliere şi anumite seruri care pot avea un pH între 2.5 – 4, aceste preparate însă nu sunt tolerate de orice piele (ca o comparaţie, băuturile de tip cola au un pH de 2.5)
- pentru tenul normal pH-ul optim este în jur de 6.5, pentru ten uscat 5.5 – 6, pentru ten gras 6 – 7
- pentru corp un pH între 5 – 7.5
- igiena părului şi corpului 4.5 – 7.5

 

Print Friendly

Pot să aplic unele ingrediente pe piele ca atare?

Da, majoritatea uleiurilor vegetale, unturile, apele florale, unii pigmenţi şi pudre se pot aplica pe piele ca atare. În ceea ce priveşte activele cosmetice, uleiurile esenţiale şi alte ingrediente funcţionale, acestea se pot folosi doar diluate sau combinate cu alte ingrediente. Dozajul recomandat este specificat în fişa fiecărui produs.

Print Friendly
Print Friendly