Formula: 704126/2013

Găsiţi aici ingredientele, recipientele şi ustensilele necesare realizării acestei reţete!

Faza Ingrediente pentru ~50 ml  gr/picături
A glicerină vegetală 18 gr
A apă  minerală plată 6 gr
A gumă xanthan 0.3 gr
B carbonat de calciu 35 gr
B pudră din sevă de bambus 2 gr
B xylitol 3 gr
C tensidă de cocos 1,8 gr
C tinctură de propolis 30 picături
C ulei esenţial de mentă 12 picături
C ulei esenţial de smirnă 3 picături

Dezinfectați recipientul dedicat și toate ustensilele cu care lucrați, detalii în ghidul de bune practici.

Mod de preparare:

Pregătirea fazei A: într-un bol se transferă apa şi glicerina, se amestecă, apoi se presară guma xanthan cu amestecare energică. Compoziţia se lasă în repaos pentru formarea gelului, cca. 5 minute.

Pregătirea fazei B: într-un alt bol se amestecă lent pudrele cu xylitolul.

Se adaugă gelul fazei A peste pudre şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă.

Peste pasta obţinută conform indicaţiilor de mai sus se adaugă pe rând ingredientele fazei C, cu amestecare după fiecare. La nevoie se poate ajusta consistenţa pastei cu puţină glicerină sau carbonat de calciu. Pasta rezultată se transferă în recipientul dedicat.

pH: ~8

O pastă de dinţi cu gust dulce, aromă plăcută proaspătă, spumantă. Este abrazivă cu moderaţie şi delicată cu gingiile.

Notă: pasta de dinţi proaspăt preparată are o culoare crem-verzuie, după câteva ore culoarea devine crem, aşa cum apare în fotografia de mai sus.

Opţiuni, înlocuiri de ingrediente:

  • apa minerală se poate înlocui cu apă de mentă sau de muşeţel
  • uleiul esenţial de mentă se poate înlocui total sau parţial cu ulei esenţial de lămâie, fenicul (puţin), portocale. În loc de smirnă se poate folosi salvie, cuişoare, scorţişoară sau tea tree
  • tensida de cocos se poate elimina din reţetă, pasta nu va fi spumantă în acest caz; se va ajusta corespunzător cantitatea glicerinei
  • pudra de bambus se poate înlocui cu bicarbonat de sodiu. Cele două ingrediente au proprietăţi diferite, bicarbonatul este mai abraziv, dar ambele asigură alcalinitatea preparatului

Xylitolul este un îndulcitor de origine vegetală cu proprietăţi anticarie, este demonstrată eficienţa sa în igiena orală, împiedică formarea plăcii dentare, nu permite metabolizarea unor bacterii, încurajează remineralizarea dinţilor. Uleiul esenţial de mentă asigură împrospătarea cavităţii bucale şi stimularea circulaţiei sanguine. Tinctura de propolis (se găseşte în farmacii şi magazine naturiste) este antibacterian, fortifică gingiile şi reduce sensibilitatea acestora în timp, contribuie la profilaxia cariilor dentare. Tensida de cocos este un ingredient de spălare, spumantă, fără gust şi miros, se regăseşte inclusiv în pastele de dinţi certificate bio. Carbonatul de calciu este un mineral care asigură o curăţare eficientă fără a agresa smalţul şi gingiile, iar pudra de bambus cu un conţinut mare de siliciu vegetal este un ingredient alcalinizant şi blând abraziv.

Formula nu conţine conservanţi aşa cum sunt definiţi aceştia în regulamentul UE privind produsele cosmetice. Are un conţinut scăzut de apă, şi acest lucru, împreună cu glicerina care are şi funcţie de conservant, plus uleiurile esenţiale, formează această compoziţie de tip auto-conservant.

 

  • Dificultate: începător/avansat/experimentat
  • Recipient recomandat: flacon specific pentru pastă de dinţi airless Visco sau flacon tip tub
  • Ustensile: cântar de precizie, bol, linguriţă/minitel
  • Păstrare: 3 luni – preparat în condiţii optime de igienă, păstrat în mediul ambiant, închis etanş

Versiunea anterioară a reţetei

Formula: 704126/2012

Găsiţi aici ingredientele, recipientele şi ustensilele necesare realizării acestei reţete!

Pentru ~50 ml  gr/picături
A glicerină vegetală 30 gr
A apă  minerală plată 15 gr
A gumă xanthan 0.5 gr
B carbonat de calciu 37 gr
B bicarbonat de sodiu 7.5 gr
B pudră de stevia 1.5 gr
C betaină de cocos 1 gr
C tinctură de propolis 45 picături
C ulei esenţial de mentă 15 picături
C ulei esenţial de smirnă 3 picături

Pregătirea fazei A: într-un bol se transferă apa şi glicerina, se amestecă apoi se presară guma xanthan cu amestecare energică. Compoziţia se lasă în repaos pentru formarea gelului.
Pregătirea fazei B: într-un alt bol se amestecă lent pudrele.
Se transferă gelul fazei A peste pudre şi se amestecă întâi lent apoi mai energic până când se formează o pastă omogenă.
Faza C: peste pasta obţinută conform indicaţiilor de mai sus se adaugă pe rând ingredientele fazei C, cu amestecare după fiecare. Pasta rezultată se transferă în recipientul dedicat.

Print Friendly