Pastă de dinţi pentru probleme gingivale

Formula: 704126/2013

Faza Ingrediente pentru ~50 ml  gr/picături
A glicerină vegetală 18 gr
A apă  minerală plată 6 gr
A gumă xanthan 0.3 gr
B carbonat de calciu 35 gr
B pudră din sevă de bambus 2 gr
B xylitol 3 gr
C tensidă de cocos 1,8 gr
C tinctură de propolis 30 picături
C ulei esenţial de mentă 12 picături
C ulei esenţial de smirnă 3 picături

Dezinfectați recipientul dedicat și toate ustensilele cu care lucrați, detalii în ghidul de bune practici.

Mod de preparare:

Pregătirea fazei A: într-un bol se transferă apa şi glicerina, se amestecă, apoi se presară guma xanthan cu amestecare energică. Compoziţia se lasă în repaos pentru formarea gelului, cca. 5 minute.

Pregătirea fazei B: într-un alt bol se amestecă lent pudrele cu xylitolul.

Se adaugă gelul fazei A peste pudre şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă.

Peste pasta obţinută conform indicaţiilor de mai sus se adaugă pe rând ingredientele fazei C, cu amestecare după fiecare. La nevoie se poate ajusta consistenţa pastei cu puţină glicerină sau carbonat de calciu. Pasta rezultată se transferă în recipientul dedicat.

pH: ~8

O pastă de dinţi cu gust dulce, aromă plăcută proaspătă, spumantă. Este abrazivă cu moderaţie şi delicată cu gingiile.

Notă: pasta de dinţi proaspăt preparată are o culoare crem-verzuie, după câteva ore culoarea devine crem, aşa cum apare în fotografia de mai sus.

Opţiuni, înlocuiri de ingrediente:

 • apa minerală se poate înlocui cu apă de mentă sau de muşeţel
 • uleiul esenţial de mentă se poate înlocui total sau parţial cu ulei esenţial de lămâie, fenicul (puţin), portocale. În loc de smirnă se poate folosi salvie, cuişoare, scorţişoară sau tea tree
 • tensida de cocos se poate elimina din reţetă, pasta nu va fi spumantă în acest caz; se va ajusta corespunzător cantitatea glicerinei
 • pudra de bambus se poate înlocui cu bicarbonat de sodiu. Cele două ingrediente au proprietăţi diferite, bicarbonatul este mai abraziv, dar ambele asigură alcalinitatea preparatului

Xylitolul este un îndulcitor de origine vegetală cu proprietăţi anticarie, este demonstrată eficienţa sa în igiena orală, împiedică formarea plăcii dentare, nu permite metabolizarea unor bacterii, încurajează remineralizarea dinţilor. Uleiul esenţial de mentă asigură împrospătarea cavităţii bucale şi stimularea circulaţiei sanguine. Tinctura de propolis (se găseşte în farmacii şi magazine naturiste) este antibacterian, fortifică gingiile şi reduce sensibilitatea acestora în timp, contribuie la profilaxia cariilor dentare. Tensida de cocos este un ingredient de spălare, spumantă, fără gust şi miros, se regăseşte inclusiv în pastele de dinţi certificate bio. Carbonatul de calciu este un mineral care asigură o curăţare eficientă fără a agresa smalţul şi gingiile, iar pudra de bambus cu un conţinut mare de siliciu vegetal este un ingredient alcalinizant şi blând abraziv.

Formula nu conţine conservanţi aşa cum sunt definiţi aceştia în regulamentul UE privind produsele cosmetice. Are un conţinut scăzut de apă, şi acest lucru, împreună cu glicerina care are şi funcţie de conservant, plus uleiurile esenţiale, formează această compoziţie de tip auto-conservant.

 

 • Dificultate: începător/avansat/experimentat
 • Recipient recomandat: flacon specific pentru pastă de dinţi airless Visco sau flacon tip tub
 • Ustensile: cântar de precizie, bol, linguriţă/minitel
 • Păstrare: 3 luni – preparat în condiţii optime de igienă, păstrat în mediul ambiant, închis etanş

Versiunea anterioară a reţetei

Formula: 704126/2012

Pentru ~50 ml  gr/picături
A glicerină vegetală 30 gr
A apă  minerală plată 15 gr
A gumă xanthan 0.5 gr
B carbonat de calciu 37 gr
B bicarbonat de sodiu 7.5 gr
B pudră de stevia 1.5 gr
C betaină de cocos 1 gr
C tinctură de propolis 45 picături
C ulei esenţial de mentă 15 picături
C ulei esenţial de smirnă 3 picături

Pregătirea fazei A: într-un bol se transferă apa şi glicerina, se amestecă apoi se presară guma xanthan cu amestecare energică. Compoziţia se lasă în repaos pentru formarea gelului.
Pregătirea fazei B: într-un alt bol se amestecă lent pudrele.
Se transferă gelul fazei A peste pudre şi se amestecă întâi lent apoi mai energic până când se formează o pastă omogenă.
Faza C: peste pasta obţinută conform indicaţiilor de mai sus se adaugă pe rând ingredientele fazei C, cu amestecare după fiecare. Pasta rezultată se transferă în recipientul dedicat.

Print Friendly

32 comentarii la “Pastă de dinţi pentru probleme gingivale

 1. Buna ziua.
  Spuneti-mi va rog, pot sa inlocuiesc pudra de bambus cu 1gr pudra de propolis, 1gr bicarbonat de sodiu, iar glicerina cu ulei de cocos in aceeasi cantitate? In acest caz trebuie adaugat conservant? Va multumesc si va urez Sarbatori Fericite cu multa lumina in suflet!

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @claudia r,
  Bună ziua,
  În loc de pudra de bambus puteţi folosi pudră de propolis + bicarbonat, însă nu recomandăm înlocuirea glicerinei cu ulei de cocos. Noi am testat diverse formule de pastă de dinţi pe bază de ulei de cocos dar rezultatele nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Faceţi eventual un test într-o cantitate mică şi vedeţi ce rezultă; vă sugerăm ca în acest caz să nu folosiţi apă deloc şi implicit nici gumă xanthan.
  O zi frumoasă!

  [răspundeţi la acest comentariu]

 2. Buna ziua,
  Ce ulei esential as putea folosi in locul celui de menta si in ce cantitate?
  Va multumesc

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Amalia Dragoman,
  Bună ziua,
  Pentru o pastă de dinţi se pot lua în calul următoarele uleiuri esenţiale: tea tree, lămâie, portocale, cuişoare, fenicul, scorţişoară, salvie, 10-20 de picături în total pentru 50 ml pastă de dinţi.

  [răspundeţi la acest comentariu]

 3. am facut aceasta pasta de dinti inlocuind pudra de bambus cu bicarbonatul si eliminand tensida pt spumare. cred ca am dintii sensibili deoarece la primul contact cu pasta simt o durere ca de la dulce/rece. mai pateste cineva asa? ce as putea schimba sau ar trebui sa ma orientez catre o alta reteta?

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Elena,
  Bicarbonatul de sodiu este destul de abraziv, de aceea nu l-am inclus în această formulă, dar o cantitate mică nu prezintă probleme. Restul ingredientelor, conform experienţei noastre, sunt destul de blânde şi nu ar trebui să cauzeze durerea pe care aţi experimentat-o.

  [răspundeţi la acest comentariu]

 4. Buna ziua!
  Va multumesc pentru ca sunteti aici pentru noi.Apreciez calitatea produselor si a serviciilor dumneavoastra. V-am descoperit in anul 2012 si de atunci incerc unele retete de care sunt foarte incantata si multumita.Am formulat reteta acestei paste de dinti care imi place enorm, insa intampin dificultate in a scoate din ambalaj la utilizare.Imi puteti spune va rog ce e de facut?
  Multumesc!

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Arsenov Alunita,
  Bună ziua,
  Vă mulţumim pentru aprecieri şi ne bucurăm că sunteţi încântată de produse şi reţetele publicate.
  Din păcate nici flaconul tip tub, nici cel Visco nu funcţionează pentru paste de dinţi aşa cum ne-am dori; de mult timp căutăm o alternativă de care să fim mulţumiţi.
  Problema la pastele de dinţi este că, de regulă, e dificil de obţinut o consistenţă optimă care să nu fie nici prea moale (unele ingrediente în acest caz tind să se separe) dar nici prea vâscoasă (nu iese din recipient).
  Dacă aţi folosit Visco, încercaţi să scoateţi pasta pe la baza recipientului, şi, în condiţii igienice, să o transferaţi într-un borcan sau cutie.

  [răspundeţi la acest comentariu]

 5. Am schimbat aceasta reteta in formula urmatoare : glicerina 18 gr, apa plata 27 ml, bicarbonat 3 gr si am inlocuit carbonatul cu argila alba si verde, nu am folosit pudra de bambus. Va rog sa-mi spuneti daca este in regula compozitia si daca trebuie ajustat ph-ul. Mentionez ca au ramas la fel celelalte ingrediente. Multumesc !

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @mela,
  Modificările ar fi aproximativ în regulă. pH-ul va fi cam acelaşi pentru că bicarbonatul de sodiu este alcalin, la fel şi pudra de bambus pe care aţi eliminat-o din formulă.
  Atenţie la apă, care în niciun caz nu trebuie să fie dozată la 27 ml, folosirea a mai mult de 5-6 ml implică adăugarea unui conservant . Ajustaţi la nevoie consistenţa pastei cu glicerină.

  [răspundeţi la acest comentariu]

 6. Am facut reteta veche a pastei de dinti cu propolis si dupa un timp a capatat o culoare galbuie. Ar trebui sa ma ingrijorez sau e o reactie normala?

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Pricop Catalin,
  Culoarea pastei se schimbă în timp, am constatat şi noi, ”de vină” sunt stevia şi propolisul care în mediul alcalin îşi modifică progresiv culoarea. Problema este doar una estetică.

  [răspundeţi la acest comentariu]

  Pricop Catalin a răspuns astfel:

  Va multumesc pentru raspuns!

  [răspundeţi la acest comentariu]

 7. Cum se poate ajusta pH-ul unei paste de dinti? Am facut si eu o pasta de dinti de care sunt foarte incantata ca si aspect, consistenta, gust, dar am masurat pH-ul si pare a fi 9. E gresit? O pot folosi asa?

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Catalina,
  Pasta de dinţi e bine să fie alcalină, dar ideală este o valoare a pH-ului de sub 8. Puteţi apela la puţin acid lactic, citric sau vitamina C.

  [răspundeţi la acest comentariu]

  Catalina a răspuns astfel:

  @staff elemental,
  Va multumesc!

  [răspundeţi la acest comentariu]

  Catalina a răspuns astfel:

  Revin cu o intrebare, pentru ca am o temere si as vrea sa ma lamuresc pe deplin. Tinand cont ca este pasta de dinti, acidul lactic sau chiar vitamina C nu cumva ar putea ataca smaltul dentar? Sunt constienta ca e vorba despre cantitati mici adaugate, dar am o problema cu rezistenta dintilor si as vrea sa fiu sigura ca nu le fac mai mult rau, ci, dimpotriva. :)

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Catalina,
  Aceste ingrediente de sine stătătoare întradevăr sunt agresive cu smalţul dentar. Aciditatea acestora se neutralizează în mediul bazic pe care-l aveţi, asta ar fi şi funcţia lor aici, de echilibrare a pH-ului.
  Ingredientele acide cu cele alcaline vor constitui în ansamblu, în cadrul preparatului, o pastă de dinţi cu un pH adecvat.

  [răspundeţi la acest comentariu]

  Catalina a răspuns astfel:

  @staff elemental,
  Am inteles acum. Va multumesc!

 8. Buna!
  Oare ar strica compozitia daca as pune si cateva picaturi de miere in aceasta reteta? Din pacate nu am pudra de stevia, dar totusi as dori ca pasta de dinti sa aiba un gust dulceag.
  Multumesc anticipat!

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @moe,
  În loc de o parte din apă puteţi folosi miere. La final, dacă este nevoie, se poate ajusta consistenţa pastei cu glicerină sau carbonat de calciu după caz.

  [răspundeţi la acest comentariu]

  moe a răspuns astfel:

  @staff elemental,
  Multumesc foarte mult pt. raspunsul rapid :) sunteti super!

  [răspundeţi la acest comentariu]

 9. Vreau sa incerc si eu o pasta de dinti fara argila deoarece nu nimeresc consistenta potrivita pentru aceste paste (se solidifica in partea de jos a tubului si ramane moale in partea de sus; este doar o banuiala deoarece nu reusesc sa vad ce se petrece in tub dar cand il deschis si il agit pasta isi revine la forma initiala)…asa ca am ales sa personalizez aceasta reteta cu ingredietele preferate. As dori sa imi spuneti si mie daca proportiile sunt ok si daca fazele sunt impartite bine sau daca este altceva gresit ori exagerat. Faza A putin modificata (25 gr glicerina, apa 7 gr, apa de menta 6 gr, gel de aloe 2 gr, guma xanthan 0,5 gr), faza B – ma tem sa nu fie exagerat de abraziva (carbonat de calciu 37 gr, bicarbonat de sodiu 7,5 gr, pudra de iris 3 gr, pudra de bambus 2 gr, spirulina 0,3 gr), faza C (betaina de cocos 1 gr, tintura de propolis 1,5 gr, uleiuri es. 20 pic – menta 10 pic, salvie 2 pic, lamaie si portocala – , ext. de licorice 0,45 gr). Este nevoie de conservant daca am facut aceste modificari? Estimez un pH de 7 dar voi verifica la final…

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Vanilla,
  Modificările sunt în mare în regulă, de conservare nu este nevoie. Sugestii:
  - păstraţi cantitatea indicată de glicerină
  - având în vedere că suplimentaţi cantitatea pudrelor dar în acelaşi timp şi a esenţelor lichide din faza C, cantitatea de carbonat de calciu rămâne la 37gr
  - dacă vă îngrijoraţi de abrazivitate, înlocuiţi bicarbonatul cu 4-5 gr pudră de bambus (care este de asemenea alcalin) şi cu carbonat de calciu
  La final, pentru că nu putem anticipa vâscozitatea fără test în practică, poate fi nevoie de o uşoară ajustare: cu carbonat de calciu pentru a creşte vâscozitatea, cu glicerină pentru a scădea.
  În reţetele cu argilă, consistenţa se poate mult îmbunătăţi cu 0,5-1% gumă guar, care spre deosebire de guma xanthan, nu prezintă incompatibilitate cu extractul de grapefruit. Atunci când au fost formulate, nu am dispus de acest ingredient. Probabil vor fi reformulate în curând.

  [răspundeţi la acest comentariu]

 10. Buna ziua
  As dori sa va mutumesc pentru retetele si produsele care le oferiti, si as vrea sa va intreb daca se poate pune ulei esential de dafin la pasta de dinti pentru copii.

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Amy,
  Le oferim cu multă plăcere și bucurie tuturor celor interesați.
  Se poate folosi ulei de dafin însă dozat cu moderație având în vedere că are aromă puternică și nu cea mai plăcută de copii.

  [răspundeţi la acest comentariu]

 11. Buna seara,
  As vrea sa includ in reteta si extractul de licorice, insa am vazut ca este solubil doar in uleiuri si alcool. Cum l-as putea include intr-o reteta de pasta de dinti? (aceasta sau altele din site).
  Multumesc.

  [răspundeţi la acest comentariu]

  staff elemental a răspuns astfel:

  @Ela,
  Întradevăr extractul este solubil în uleiuri și alcool dar este dispersabil în compoziții vâscoase cum ar fi pastele de dinți sau măștile.
  Se inlcude simplu, prin amestecare temeinică, în faza finală.

  [răspundeţi la acest comentariu]

Postaţi un comentariu

Vă rugăm să comentaţi la obiect pentru a păstra utilitatea secţiunii. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Puteţi folosi aceste HTML taguri şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>